Escut de Llimiana

Situació

El poble de Llimiana està situat sobre un penya-segat al nord de la Serra del Montsec de Rúbies, a uns 790 m. d’altitud. Al llarg de la cinglera el poble té un carrer principal que s'estén de nord a sud, amb un nucli antic emmurallat aprofitant el relleu geogràfic.

Llimiana es troba situat al sud de la comarca del Pallars Jussà, en una posició elevada des d'on es contempla una panoràmica de la Serra del Montsec que s'estén d’est a oest, mirant cap al sud. La Conca de Tremp i el Pantà de Cellers (o Terradets) cap a l’oest i el nord. El seu punt enlairat domina l'entrada a la comarca pel sud, el pas d’entrada al Pallars pel congost de Terradets. El congost de Terradets separa el Montsec de Rúbies amb el Montsec d’Ares. Aquesta zona que anomenem Prepirineu, són les primeres muntanyes abans de trobar les cotes més elevades del Pirineu. Entre el poble i la serralada del Montsec hi trobem la Vall de Barcedana on baixen les aigües afluents cap el riu Noguera Pallaresa.

A part del poble, el municipi de Llimiana està compost pels sectors de la Serra de Llimiana, el Montsec, Els Masos de Llimiana i Els Obacs. Els Masos són masies i terrenys cultivats al marge esquerre del Noguera Pallaresa. Hi mena una carretera que porta cap al poble de Gavet de la Conca i connecta amb la carretera de Vilamitjana. En el centre dels Masos, tenim un petit nucli de masies que anomenem Mas de Solduga.

La Serra de Llimiana és l'apèndix a la Serra de la Campaneta cap a l’oest, els terrenys més elevats superant els 900 metres. Limita amb el poble d’Aransís, el Castell de Sant Gervàs i els pobles de la Vall. Existeix un segon terme aïllat dins la Conca Dellà anomenat Els Obacs que inclou diferents masies més o menys agrupades, a prop de Sant Salvador de Toló.

El terme municipal inclou, com a elements més destacats, la Central hidroelèctrica de Terradets, la Cova dels Muricecs i l’ermita de Sant Salvador del bosc. En temps passats el terme era més gran on s’incloïen el mateix Aransís, els pobles de la Vall, l’actual despoblat de Rúbies i Sant Serni de Gavet.

42º 4' N 0º 55' E Alt.791 m.
Google Maps Mapes ICC.cat 

Com arribar

L’accés principal al poble és la carretera local LV-9121 que surt de la carretera C-13 (Balaguer-Tremp) per l'encreuament del pont de Monares en l'embassament del Noguera Pallaresa, a prop dels túnels del congost de Terradets.

Si veniu de Lleida/Camarasa C-12 s'hi pot arribar per la carretera del Doll i travessant el Congost de Terradets girant cap a la vostra dreta. En aquest recorregut destaquem les àmplies vistes al pantà de Camarasa i les impressionants parets verticals tallades que separen el Montsec de Rúbies i el Montsec d'Ares. També podeu venir per Lleida/Balaguer passant pel Port d'Àger C-13

Des del Nord, s'hi arriba per Tremp en direcció Balaguer vorejant el marge dret del riu Noguera Pallaresa. Abans de trobar l'encreuament de la carretera local de Llimiana (a la vostra esquerra), podeu gaudir de l'Hostal del Llac de Cellers i l'estació de tren de Cellers-Llimiana, parada del Tren de la línea de  Lleida-Pobla de Segur. Ambdós llocs ofereixen activitats nàutiques a l'estiu, i altres esports muntanyencs.

També es pot arribar a Llimiana per l'est, per una pista que baixa per la Vall de Barcedana, la ruta menys practicada resseguint l'orientació est-oest de la serralada del Montsec i que comunica amb Vilanova de Meià/Artesa de Segre. Es tracta d'una pista asfaltada plena de revolts i ferm perillós amb alguns clots, però passa per llocs bells amb la precaució de no topar-se amb animals salvatges pel mig, com els senglars, llebres o potser cabirols. Aquesta entrada l'anomenem el Pas Nou.

Llimiana des del Sant del Bosc

El terme de Llimiana és lloc de pas per a la via GR-1 Sant Martí d'Empúries-Finisterre de la xarxa de Gran Recorreguts que travessa Espanya de est a oest. Passa per l'Hostal Roi, resseguexi el Montsec i se'n va cap a Pont de Montanyana per Sant Esteve de la Sarga i continua fins a Santiago de Compostel·la (branca del camí de Santiago).
Per ser més concrets, es tracta de la variant GR1-4 Hostal Roig-Mont Rebei

Límits

Al nord: Sant Serni i Gavet de la Conca.

Al sud: Serra del Montsec. Comarca de la Noguera amb els municipis de Camarasa i Vilanova de Meià.

A l'Est: Serra de St. Gervàs. Aransís, Sant Cristòfol, Sant Martí i Sant Miquel de la Vall. Municipi de Gavet de la Conca.

A l'Oest: Cellers i Guàrdia de Noguera. Municipi de Castell de Mur.

Itineraris per carretera de Barcelona a Llimiana

Partint de Barcelona, cadascú té diferents preferències per anar a Llimiana. Aquestes són algunes de les possibles alternatives.

Itinerari 1 Itinerari 2 Itinerari 3 Itinerari 4 Itinerari 5

Passant al costat de Balaguer i enfilant per la carretera del Doll

Barcelona (A-2); El Bruc (A-2);
Cervera (A-2); Sortida Balaguer/Vilagrassa (A-2 C-53); Bellcaire d'Urgell (C-53);
Desvio dreta Balaguer (C-53 a C-12); Desvio dreta Tremp ( C-12 a C-13);
Camarasa (C-13); Desvio dreta Llimiana (C-13 a LV-9121).