Escut de Llimiana

Sant Salvador del bosc

Sant Salvador del Bosc. Ermita i refugi en el Montsec
Situació: Montsec de Rúbies, cara nord.
Altitud: 1238 m.

San Salvador del bosc o Sant del bosc és un santuari situat en la vessant nord de la serra del Montsec de Rúbies, en el terme de Llimiana. L'origen de l'emplaçament és una església romànica, però es sospita d'una ocupació anterior del segle XI. En ell es conserva una talla petita de fusta del mateix sant. La devoció a aquest sant s'estén a molts altres termes veïns del Pallars i la Noguera. L’edifici ha estat reformat moltes vegades, la darrera actuació estaria datada al segle XVIII. L’ermita no té cap ornamentació destacada en el seu exterior, les seves parets són de construcció irregular. Té una sola nau i un absis.

Dins l’ermita trobareu una sala plena d’ofrenes dels peregrins, que les deixen com a testimoni de la seva pregària i prometença. Era molt popular el seu romiatge per demanar-li alguna petició. En general, es demana curació de malalties o bé la recuperació d’algun traumatisme.

Al costat de l'ermita es troba un refugi amb un pou d'aigua de pluja, on es pot passar la nit. Es prega a tota la gent de pas que no faci destrosses ni faci malbé les instal·lacions pel bé del nostre patrimoni. També no deixar escombraries, emportar-se-les en la tornada.

Llimiana des del Sant

Gràcies a l'esforç de molts voluntaris s'ha reconstruït el refugi. Molt material de construcció ha hagut de ser transportat amb helicòpter. La teulada del refugi ha hagut de ser reparada vàries vegades degut a que el mal temps l’havia foradat. El refugi i el camí dels cent revolts ha sigut mantingut pels voluntaris del Centre Excursionista de Balaguer.

Situació

Està situat entre barrancs abruptes en la cara nord del Montsec, a gran altura des d'on es contempla una gran vista de la Vall de Barcedana, Conca de Tremp, pantà de Terradets i, amb un dia clar, els cims més destacats d'aquesta part del Pirineu del Pallars Jussà, Sobirà, la Ribargorça i Osca. Només es pot arribar a peu.

Aproximació en cotxe: S'arriba per carretera local de Llimiana LV-9121, fins el Pont de Barcedana, on cal desviar-se per una pista a una zona habilitada de barbacoes al costat del pont on es pot aparcar. Des d'aquí, cal seguir per pista de terra que segueix el marge del riu fins l'inici del corriol. Seguint aquesta pista a uns 3 km. cap a la dreta, es troba un senyal de fusta indicant l'inici del camí cap a la dreta, una altra pista. No obstant, amb 4x4 es pot continuar una mica més de pista i agafar el camí a peu més endavant i ens estalviem una bona estona, però llavors ens perdrem el primer Oratori. Al llarg del camí a peu ens trobem uns pilars de pedra amb imatges religioses, són els Oratoris. Ens trobem el primer Oratori on acaba la pista, agafem el camí que surt a la dreta i deixem una llau a la nostra esquerra, és la Llau de Castellots.

En Tot Terreny 4x4: Es pot continuar la pista de terra de Barcedana fins arribar a l'inici d'un camí. La pista pot tenir un tram dificultós en un pas d’un torrent, quan pot baixar aigua, un tram que cal fer en un pas encimentat sense pont.

Camí a peu des de Barcedana: el camí de les "cent corbes", un camí que ascendeix fent ziga-zaga on es van trobant diferents oratoris. El camí original inicia dins la llau dels Castellots on trobarem una pista i una explanada, és on es pot arribar amb 4x4. Continuem pujant per la llau i comença la pujada valenta, pel mig del serrat, el Serrat del Sant. A banda i banda tenim la llau del Serrat Cabrer i la llau del Sant. Trobarem revolts per salvar fortes pendents, per la qual cosa se li anomena 'El camí de les cent corbes'. Ens trobarem en aquests oratoris a Sant Sebastià, Sant Francesc, Sant Cristòfol, Sant Jordi, i Montserrat. Una manera divertida de pujar el camí es anar comptant les corbes per saber si estem gaire a prop del destí. Ja podem desvelar aquí que de 100 corbes no contareu, hi ha alguna més. Mentre pugem, guanyem alçada i veiem tot just davant els pobles de Sant Martí i Sant Miquel de la Vall amb el seu Castell de Sant Gervàs culminant. D’aquí ve el nom de Castellots, ja que a cadascun dels pobles s’hi podia veure una torre de defensa, possiblement fent control d’aquest camí que baixa de la Portella Blanca, en èpoques d’invasions dels sarraïns.

Devoció

Es fa un aplec popular cada any, l'últim diumenge de Setembre. Antigament es celebrava l'aplec per la diada de Sant Miquel (29-set), suposem que coincidia amb l’altre ermita que hi ha al costat, que és l’ermita de Sant Miquel. Les restes de l’ermita de Sant Miquel de Llimiana resta amagada a peu del camí de les Cent Corbes. A mitjans del segle XX es celebrava cada dissabte del mes de setembre i l’últim dissabte més a prop de la diada de Sant Miquel es reunien els capellans de Llimiana, Cellers i Guàrdia per a pujar al santuari. Abans d’aquests anys es celebrava pel mes d’abril, per la diada de Sant Marc (29-abr). Actualment l’ermita de Sant Miquel resta oblidada, encara que en les ruïnes hi destaca un absis romànic.

Sembla ser que algú va decidir baixar sant Salvador a aquesta ermita d’avall, la ermita de Sant Miquel, però misteriosament el sant tornava a aparèixer en el seu lloc elevat. Tantes vegades que baixaven el sant, el sant tornava a estar a dalt al santuari. Considerant que la divinitat volia estar al seu lloc, finalment van fer-li la capella al seu lloc enlairat. Es comenta que en aquelles dates hi havia la rivalitat de dos pastors, i quan un baixava el sant, l’altre pastor aprofitava la ocasió per a tornar el sant al seu emplaçament en el santuari.

També es diu que era molt celebrada una fira de bestiar a l'Hostal Roig en aquests dies de l’aplec, de forma que així hi acudia molta gent. Vàries llegendes en parlen dels miracles que ha fet aquest sant. Existeixen vàries edicions del goigs, cant coral alegre i festiu pel sant en el dia del seu aplec. L’aplec era un dels dies en que es deixaven les feines del camp per poder reunir-se i fer un bon dinar de germanor.

Més camí

Una bona excursió es continuar el camí de les cent corbes. Darrera del Sant podem continuar el camí, baixem de la roca i pugem el camí en forta pendent fins arribar al Bosquet, una petit cúmul d'arbres on trobem una pista de terra per l'esquerra. Aquesta pista ens portaria al GR-1 i podríem anar a Hostal Roig en 3 hores a peu. Si continuem camp a través trobaríem una segona pista de terra, que és el mateix GR-1 que va a oest. Si continuem pujant fins al Ras (zona alta del Montsec) trobarem el Tossal de la Torreta (1677). Si optem per seguir el GR-1 arribaríem al pas de la Portella Blanca. La Portella Blanca és el pas per baixar el Montsec cap al despoblat de Rúbies, ja en la comarca de la Noguera. D’aquí comuniquem amb els pobles de la Vall de Meià i més abaix a l’oest, la font de les Bagasses i el congost de Terradets.