Escut de Llimiana

Capella de Bonifaci (Sant Antoni)

Capella St. Antoni

Es tracta d'una capella romànica restaurada que es troba al carrer del Solà del nucli del poble de Llimiana. Ha estat reoberta al 2006 després d'uns anys de restauració a càrrec d'una iniciativa particular, ja que es tracta d'una propietat privada, que va pertànyer al Doctor Bonifaci, família que va estar establerta a l'actual casa-museu del poble.

En Pepito de cal Marcelo va decidir restaurar-la després d'estar més de cent anys tancada i ara es torna a visitar dins el recorregut de visites guiades que es poden fer en el poble. Ell mateix ens vol explicar la seva història que prové del que la família Bonifaci li va transmetre.

En la seva porta d'entrada hi figura una inscripció que posa Bonifaci 1771

Aquesta és la breu història, origen i circumstància del naixement de la petita i bella capella-oratori del Dr. Josep Bonifaci i Mora de Llimiana.

Transcorria l'any 1771, quan el Dr. Antonio Bonifaci, doctor en medicina de la primera generació, de les quatre de què es va compondre aquesta prestigiosa saga de metges de Llimiana, i que va ser víctima del contratemps que s'indica al final d'aquest escrit.

Abans cal indicar que la vila de Llimiana era un nucli urbà important, ja sigui en serveis com en administració, arribant a ser Cap de Partit, amb Jutjat de primera Instància, presó, hospital i petites indústries de calçat, roba, botigues de queviures, etc., Serveis que proveïen a pobles i nuclis veïns. Era pintoresca l'arribada de cavalleries foranes per a efectuar les seves compres d'aliments i especialment el pa setmanal, els diumenges al matí. Respecte el servei mèdic a dits pobles, nuclis o masies, ho realitzaven els metges Bonifaci, valent-se d'una magnífica euga com a mitjà de transport i amb la doble utilitat de viatjar muntats i portar en les alforges de l'animal el valor de la visita o consulta, cobrant en espècies com per exemple: vi, oli, patates, farina, productes carnis, etc., ja que no existia moneda de canvi encara per a efectuar transaccions comercials.

I vet aquí què va passar: a la tornada d'una visita efectuada a un poble veí, que estant a mig camí, li va sorprendre un perillós bandoler amb la idea de robar-li el producte que portava a les alforges de la seva euga, i sens dubte acabar amb ell. Llavors es va emprendre una persecució a tota brida i davant la por i inquietud del moment, el doctor va pregar per la seva salvació al seu patró Sant Antoni de Pàdua, prometent un monument en el seu honor si sortia amb vida del contratemps. El cas és que l'animal del bandoler va ensopegar, caient ell i cavall a terra.

Pepito (Cal Marcelo)

Aquesta és la breu història de la capella de Sant Antoni de Pàdua de Llimiana.