Escut de Llimiana

Casa Bonifaci - Museu de Llimiana

Es tracta de la casa situada a la Plaça Major que va ser habitada per la família Bonifaci des de mitjan segle XIX. L'últim d'ells va ser Josep Bonifaci i Mora. Una família amb cinc membres dedicats a l'exercici de la medicina. Podem resseguir la biografia de Josep Bonifaci en el transcurs de la Guerra Civil Espanyola i que va passar la major part dels anys en un llarg exili per diferents països europeus.

L'edifici de Casa Bonifaci és un edifici de tres plantes que al llarg del temps ha sofert diferents transformacions. La primera planta, l'espai residencial de la casa, s'ha mantingut i adaptat a museu amb tots els elements que s'han conservat dels seus antics propietaris. Hom pretén que des de l'espai Casa Bonifaci-Museu de Llimiana es pugui, d'una banda, donar una visió de la història de Llimiana i de la nissaga dels Bonifaci, i d'una altra, explicar la biografia de Josep Bonifaci Mora un fill de Llimiana amb una trajectòria mèdica i política important durant la guerra civil espanyola i la major part dels anys del franquisme en un llarg exili per diferents països europeus.

Josep Bonifaci

Josep Bonifaci Mora (Llimiana, 1895 - Barcelona, 1989)

Quarta generació d'una família de metges. Llicenciat (1916) en medicina a la Universitat de Barcelona, en el transcurs de la Guerra Civil va exercir diferents càrrecs al si del PSUC i de la UGT i va ser Director General de Asistencia Social del govern de la república. Metge personal de José Díaz (secretari general del PCE) el va acompanyar a París i a Moscou per tractar-se d'una greu afecció poc abans del final de la Guerra Civil. A l'exili va exercir de metge a Moscou (a l'Hospital Central del Kremlin), a Tolosa, a Praga, a Bucarest i a Paris. Va ser membre del Comité Central del PSUC. L'estiu de 1970 va retornar a Barcelona i va passar els darrers anys de la seva vida entre Barcelona i Llimiana, on descansen les seves restes.

Més informació a l'apartat Persones
Espais de la memòria Xarxa d'Espais de Memòria

Visites guiades al Museu, Església i poble:
Contacteu amb l'Eli Telf. 630.66.37.31